• Hitta kontor eller uttagsautomat
    Sök
  • Telefonnummer

    0752-48 45 42

    • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

    Måndag-fredag 8.00-17.00
    Lördag-söndag 10.00-16.00

    Se särskilda öppettider

DelClose

Två alternativa fonder byter namn

Namnen på Danske Invests alternativa fonder harmoniseras. I fortsättningen kommer Defensive att heta Alternatives - Global Private Credit och Offensive kommer att heta Alternatives - Global Private Equity.

Danske Invest SICAV – SIF Alternatives – Defensive byter namn till Danske Invest SICAV – SIF Alternatives – Global Private Credit och Danske Invest SICAV – SIF Alternatives – Offensive byter namn till Danske Invest SICAV – SIF Alternatives – Global Private Equity. Namnbytena genomförs den 28 juni 2024. Samtidigt görs också ändringar i de två fondernas investeringsstrategier.
 
Från början var målet att fonderna skulle investera i ett brett utbud av tillgångsklasser inom området alternativa investeringar. Av strategiska skäl kommer fondernas fokus att förändras så att investeringsramen anpassas till ett större fokus på tillgångsklasserna ”private credit” respektive ”private equity”. Samtidigt inkluderas investeringar i privata marknadsfonder som är exponerade mot underliggande portföljbolag eller via saminvesteringar med privata marknadsfonder i ett enda portföljbolag.
 
De föreslagna ändringarna kommer inte att påverka fondernas riskprofil eller riskstyrning. Skuldsättningsgraden är också oförändrad.
 
Vad innebär ändringarna för mig som investerare?
I korthet innebär ändringarna i Danske Invests två alternativa fonder följande för dig som investerare:
  • En mer fokuserad investeringsstrategi i båda fonderna
  • Ökat fokus på saminvesteringar
  • Från den 1 oktober 2024 tas även en prestationsbaserad avgift ut på saminvesteringar av sekundära investeringar (du kan läsa mer om detta nedan)

Var uppmärksam på risken

Det finns alltid risker kopplade till investeringar. Att investera i alternativa fonder kan innebära olika typer av risker beroende på vilken typ av fond du väljer att investera i.
Förutom risken för marknadsturbulens och kursfall på finansmarknaderna omfattas alternativa investeringar också av skuldsättnings- och likviditetsrisker. Det beror på att alternativa investeringar normalt är mycket mindre likvida än traditionella investeringar som noterade aktier och obligationer.
 

Danske Invests alternativa fonder

Danske Invest Alternatives – Private Equity och Danske Invest Alternatives Private Credit tillhör båda kategorin alternativa investeringar. Detta är en term som används för investeringar i andra tillgångar än traditionella noterade aktier och obligationer. Alternativa investeringar kan exempelvis vara hedgefonder och fastigheter.
 
Alternativa investeringar som private equity och private credit kan bidra till att sprida risken och öka den riskjusterade avkastningen – alltså ge en bättre relation mellan avkastning och risk – i en väldiversifierad portfölj av investeringar.
 
Danske Invest SICAV-SIF Alternatives – Global Private Equity
  • Ger tillgång till en portfölj med alternativa investeringar i främst private equity – dvs. investeringar i aktier i onoterade bolag. Private equity kan erbjuda många nya investeringsmöjligheter på ett nytt område – för även om börsnoterade bolag ofta hamnar i fokus är merparten av alla företag onoterade.
  • Fondens investeringar i private equity har huvudfokus på Europa och Nordamerika.
  • Fonden investerar dels i private equity via internationella private equity-fonder och dels genom så kallade saminvesteringar i noggrant utvalda företag.
  • Fonden ger tillgång till investeringar som normalt bara är tillgängliga för institutionella investerare
  • För den långsiktige investeraren – vi rekommenderar att investerare i fonden har en tidshorisont på minst sju år
  • Investerare måste uppfylla särskilda krav för att få tillgång till fonden. Det innebär bland annat att du måste investera ett minimibelopp och att du skriver under på att du är medveten om de relevanta riskerna med investeringen, bland annat att det inte finns någon möjlighet att gå in i eller lämna fonden på daglig basis
  • Det krävs en investering på minst 10 000 euro
  • Du kan bara investera i Danske Invest Alternatives – Global Private Equity om du är kund hos Danske Bank och efter att ha haft ett samtal med din investeringsrådgivare.
  • Danske Invest Global Private Equity förvaltas av Danske Bank Asset Management, med Mikael Deigaard som fondens huvudportföljförvaltare och Christian Boll som senior portföljförvaltare. I den löpande förvaltningen av fonden samarbetar de med ett större team av portföljförvaltare inom private equity i Danske Bank Asset Management. 
 
Danske Invest SICAV-SIF Alternatives – Global Private Credit
  • Ger tillgång till en portfölj med alternativa investeringar inom framför allt private credit – dvs. onoterade lån till företag, konsumenter osv. 
  • Fonden investerar dels i private credit via internationella private credit-fonder, dels via så kallade saminvesteringar i noggrant utvalda lån till olika företag eller utvalda låneportföljer.
  • Under de senaste åren har private credit varit en snabbt växande tillgångsklass, som nu ingår i många stora institutionella investerares portföljer.
  • Fonden ger tillgång till investeringar som normalt bara är tillgängliga för institutionella kunder
  • För den långsiktige investeraren – vi rekommenderar att investerare i fonden har en tidshorisont på minst sju år
  • Investerare måste uppfylla särskilda krav för att få tillgång till fonden. Det innebär bland annat att du måste investera ett minimibelopp och att du skriver under på att du är medveten om de relevanta riskerna med investeringen, bland annat att det inte finns någon möjlighet att gå in i eller lämna fonden på daglig basis
  • Krav på minimiinvestering på 10 000 euro
  • Danske Invest Global Private Credit förvaltas av Danske Bank Asset Management, med Marjo Koivisto som ledande portföljförvaltare för fonden och Lasse Lassen som senior portföljförvaltare. I den löpande förvaltningen av fonden samarbetar de med ett större team av portföljförvaltare inom private credit i Danske Bank Asset Management. 
 

Ändring av prestationsbaserad avgift från 1 oktober 2024

En prestationsbaserad avgiftkostnad – en så kallad performance fee – betalas i de underliggande fonder som Danske Invest Alternatives – Global Private Credit och Danske Invest Alternatives – Global Private Equity investerar i, om de uppnår de uppsatta avkastningsmålen.
 
Från den 1 oktober 2024 tas också en prestationsbaserad avgift ut i de två fonderna. Den prestationsbaserade avgiften tas enbart ut på fondernas saminvesteringar och sekundära investeringar (dvs. köp av befintliga investeringar på sekundärmarknaden) och inte på fondens investeringar i primärfonder (dvs. investeringar i fondernas ursprungliga utbud).
 
För Danske Invest Alternatives – Global Private Credit gäller att den prestationsbaserade avgiften tas ut på varje enskild investering och utgör 10 procent av avkastningen, förutsatt att den årliga avkastningen överstiger 5 procent för investeringar kategoriserade som seniorkapital respektive 8 procent för investeringar kategoriserade som juniorkapital.
 
För  Danske Invest Alternatives – Global Private Equity gäller att den prestationsbaserade avgiften tas ut på varje enskild investering och utgör 10 procent av avkastningen, förutsatt att den årliga avkastningen överstiger 8 procent.
 
Observera att om fonderna har förluster på saminvesteringar eller sekundära investeringar kvittas denna förlust när den prestationsbaserade avgiften på andra investeringar beräknas.
 
Eventuell prestationsbaserad avgift betalas av Danske Invest Alternatives – Global Private Credit eller Danske Invest Alternatives – Global Private Equity till fondens förvaltare, Danske Bank Asset Management, och kommer därmed att dras av från investerarnas avkastning.
 
Läs mer om kriterierna för beräkning av den prestationsbaserade avgiften i prospektet för Danske Invest Alternatives – Global Private Credit respektive Danske Invest Alternatives – Global Private Equity.

Denna publikation är marknadsföringsmaterial och utgör inte investeringsrådgivning. 
Var uppmärksam på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet  
Rådgör alltid med dina specialistrådgivare vad avser juridiska, skattemässiga, finansiella eller andra frågor för att bedöma om en investering är lämpliga eller passande för dig. 
Före ett investeringsbeslut bör du läsa prospekt och faktablad. En sammanfattning av dina rättiger kan erhållas på svenska samt mer information om fondens hållbarhetsaspekter på Danske Invest SICAV - SIF Alternatives - Global Private Credit Class C p - Facts och Danske Invest SICAV - SIF Alternatives - Global Private Equity Class C p - Facts. Beslutet att investera i fonden bör ta hänsyn till alla [de egenskaper] / [hållbara investeringsmål] i fonden som beskrivs i prospektet. 
Danske Invest Management A/S kan besluta att säga upp de arrangemang som gjorts för marknadsföring av dess medel. 
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.